Urineverlies, ook wel urine incontinentie genoemd, tijdens de periode van de menopauze is een veelvoorkomend probleem. De belangrijkste oorzaak van urineverlies is het slapper worden van de bekkenbodemspieren. Urineverlies is een ander woord voor het niet op kunnen houden van de plas (urine). Naarmate de blaas met urine gevuld raakt, ontspant de blaasspier zich tot dat de blaas ongeveer 400 millimeter urine bevat. Hierdoor ontstaat er een aandrang om te plassen, maar onder invloed van de wil is het mogelijk om dit uit te stellen.

Urineverlies vanwege de menopauze, hoe ontstaat het?

Onvrijwillige urinelozing komt bij zeer veel mannen en vrouwen voor (1 op de 30 mensen). Het is een kwaal die bijzonder vervelend en vernederend kan zijn. Er zijn twee vormen van urineverlies:

  • Stressincontinentie (Urineverlies bij hoesten, perzen of niezen)
  • Urge- of aandrangincontinentie (Urineverlies vrijwel meteen na het krijgen van aandrang)

Rond het 45e jaar begint bij de meeste vrouwen de periode van de overgang of menopauze. De overgang gaat vaak gepaard met overgangsklachten. Spontaan urineverlies is een van de meest voorkomende overgangsklacht. Er zijn een aantal oorzaken die urineverlies tijdens de periode van de menopauze veroorzaken. Dit heeft te maken met het tekort aan oestrogeen. Daardoor:

  • wordt de binnenbekleding van de plasbuis dunner, waardoor de plasbuis niet meer zo goed afsluit;
  • worden weefsels rond de plasbuis slapper en zijn ze minder goed doorbloedt.

Als de bekkenbodem nog sterk en stevig is, leidt bovenstaande niet direct tot urineverlies. Maar wanneer je bekkenbodem al beschadigd is, door bijvoorbeeld de zwangerschap, kan dat net genoeg zijn om wel last te hebben van urineverlies.

Urineverlies vanwege de menopauze, wat kun je doen?

Vaak schamen vrouwen die last hebben van urineverlies zich voor hun probleem. Incontinent zijn is een taboe. Maar urineverlies kan wel grote gevolgen hebben voor je dagelijks functioneren en dat is heel jammer. Want waarom zou je niet meer gaan tennissen of naar de sauna gaan omdat je bang bent dat anderen het zien, terwijl er goed iets aan te doen is? Welke oplossing bij jou past hangt af van verschillende aspecten. Bespreek dit eens met een Care for Women specialiste. Zij is zelf ook vrouw en helpt je graag door deze vervelende periode heen. Je kunt zonder verwijzing van de huisarts bij haar terecht en daarnaast vergoeden de meeste zorgverzekeraars een consult vanuit de aanvullende zorgverzekering. Klik hier om gemakkelijk een afspraak te maken.