Iedereen heeft wel eens last van stemmingswisselingen. Omdat je slecht geslapen hebt of omdat je veel werkstress hebt. Als zo’n stemmingswisseling een dag duurt, is dat ook helemaal geen probleem. Maar tijdens de menopauze zijn stemmingswisselingen anders. Bijvoorbeeld: het zonnetje schijnt en de dag lacht je toe. Je kleedt je aan en loopt naar beneden. Zonder enige aanleiding ga je tekeer tegen je zoon, omdat hij zijn tas op de stoel heeft gezet in plaats van op de grond of barst je uit in een enorme huilbui. Stemmingswisselingen tijdens de periode van de menopauze kunnen ervoor zorgen dat je om zoiets kleins ontzettend boos en emotioneel wordt. Maar je kunt ook als een blad aan de boom weer omslaan. Na bovenstaand voorbeeld kun je even later weer een gezellig gesprek beginnen over het bezoek aan oma dat het komende weekend gepland staat.

Stemmingswisselingen in de menopauze, grote impact

Stemmingswisselingen tijdens de menopauze kunnen een grote invloed hebben op je relaties, zowel thuis als op je werk. Je realiseert je wat je doet, maar kunt er niets tegen doen. Het gebeurt. Zomaar. In onze praktijken merken wij dat stemmingswisselingen een van de meest vervelende klachten van de menopauze is. Nog vervelender zelfs dan de opvliegers. Door een stemmingswisseling de controle over je emotie verliezen, de veelvuldige ruzies thuis en op je werk en het gevoel dat je er niets over te zeggen hebt, valt veel vrouwen zwaar. Het voelt alsof de stemmingswisselingen je overkomen en dat je jezelf niet in de hand hebt. Dat wil je niet en dat begrijpen we bij Care for Women als geen ander. Aangezien de periode van de menopauze gemiddeld 7 tot 10 jaar kan duren, kan dat een overweging zijn er iets aan te doen met zelfzorgmiddelen of professionele hulp. De Care for Women specialiste kan je dan zeker helpen! Zij is hier niet alleen voor opgeleid, maar zelf ook vrouw. Bij haar kun je je zorgen kwijt en kunnen jullie samen naar een goede oplossing zoeken. En gelukkig zijn die er!

Stemmingswisselingen in de menopauze, hoe komt het?

Stemmingswisselingen als gevolg van de menopauze, worden veroorzaakt door het wisselen van de hormoonspiegels in je lichaam. Ze hebben dus vaak een lichamelijke oorzaak! Onderzoek heeft aangetoond dat schommelingen in je hormonen oestrogeen en progesteron, ook schommelingen geven in de spiegels van serotonine; het geluk hormoon in je hersenen. Serotonine is een neurotransmitter en hormoon, die helpt om je prettig te voelen. Bovendien blijkt serotonine invloed te hebben op het dag- en nachtritme. Als er te weinig van dit geluk hormoon aanwezig is in je hersenen, zoals tijdens de periode van de menopauze, kan dit zorgen voor depressieve gevoelens.

Stemmingswisselingen in de menopauze, wat kun je doen?

Aan stemmingswisselingen is goed iets te doen. Dat begint al met te weten dat je niet gek aan het worden bent. Dat er een lichamelijke oorzaak is voor al deze emoties! Een aantal eerste tips:

  • Vermijd stress. Simpel gezegd zit het zo: hoe meer stress hoe meer last van stemmingswisselingen. Stress is een echte trigger voor stemmingswisselingen.
  • Ga meer bewegen. Minimaal 20 minuten per dag. Bij beweging komen stoffen vrij, die weer een positieve invloed hebben op je gevoel. Bovendien helpt een flinke wandeling om even tot rust te komen en slaap je ’s avonds beter.
  • Let op je voeding. Zeker zwaar en vet eten, helpt niet om je beter te voelen.

Stemmingswisselingen in de menopauze, professionele hulp

Helpen deze tips niet of zijn de stemmingswisselingen tijdens de periode van de menopauze zo vaak en heftig aanwezig, schakel dan professionele hulp in. De Care for Women specialiste kan je helpen. In een speciaal menopauzeconsult kijkt ze samen met jou naar je overgangsklachten. Hoe ernstig zijn ze? Wat kun je er zelf aan doen en wanneer heb je behandeling nodig? Vervolgens overlegt ze met jou wat precies de mogelijkheden zijn vanuit de reguliere- en de alternatieve geneeskunde en wat je ervan mag verwachten. Zo komen jullie niet alleen gezamenlijk tot een oplossing, maar geeft ze je gelijk inzicht in de mogelijkheden die er zijn iets aan stemmingswisselingen te doen. Je hoeft niet rond te blijven lopen met stemmingswisselingen en hierdoor onnodig problemen in je relatie, je gezin of werk te laten ontstaan. De impact van stemmingswisselingen is daarvoor echt te groot! Je kunt hier gemakkelijk een afspraak maken of bel naar: 06 1218 8685.