Type consulten

Bij de Care for Women specialiste kun je voor verschillende consulten terecht. Voorafgaand aan elk consult, vul je als cliënt een digitale vragenlijst in met klachten die te maken kunnen hebben met hormonale disbalans. Het eerste consult, de intake, begint met het in kaart brengen van je klachten. Je eigen verhaal staat centraal, we bespreken wat je zelf aan de klachten kunt gaan doen en welke behandeling het beste in jouw leven en bij jou als persoon past.

Tijdens dit consult wordt besproken en bekeken wat er aan jouw overgangsklachten – zoals bijvoorbeeld opvliegers, stemmingswisselingen, gewrichtsklachten en slapeloosheid – te doen is. We bespreken wat de mogelijkheden zijn vanuit de reguliere- en alternatieve geneeskunde. Daarnaast komen ook de risico’s ter sprake die gepaard kunnen gaan met de overgang.
Buikkramp, migraine, snel geïrriteerd, stemmingswisselingen, vermoeidheid, gespannen borsten en lage rugpijn. Het zijn slechts een aantal van de klachten die onder PMS (Premenstrueel syndroom) kunnen vallen. Inmiddels zijn er zo’n 150 klachten bekend, die door de hormonale verandering rondom je eisprong en menstruatie veroorzaakt kunnen worden. Het menstruatie- of PMS consult is vaak ook een echte puzzel.
Als je besloten hebt zwanger te willen worden, wil je dit meestal het liefst zo snel mogelijk. De meeste vrouwen zijn inmiddels de 30 gepasseerd als ze aan een gezin beginnen. Zo’n 15% van de stellen lukt het niet om binnen een jaar zwanger te worden. Dan is het, zeker als je al wat ouder bent, belangrijk om zo snel mogelijk advies in te winnen. Daarbij zie ik veelvuldig vrouwen in de praktijk met endometriose (baarmoederslijmvlies, het endometrium, komt voor buiten de baarmoederholte) en PCOS (hormonale afwijking waarbij de eisprong vaak uitblijf), waardoor zwanger worden moeilijk blijkt. Tijdens het zwanger worden consult, brengen we jouw situatie in kaart. Ook je familie-achtergrond, menstruatie overzicht en je partner spelen een rol in het advies. Als ik van mening ben dat je bij mij op dat moment niet op de juiste plek bent, verwijs ik je gelijk door, waardoor je zo snel mogelijk verder kunt.
Om een zwangerschap te voorkomen zijn er verschillende anticonceptiemiddelen op de markt. Dikwijls wordt automatisch naar de anticonceptiepil gegrepen, maar er zijn nog zoveel meer mogelijkheden die beter passend zouden kunnen zijn bij jouw persoonlijke situatie. Tijdens het consult bespreken we de voor- en nadelen van de verschillende methodes en kun je een weloverwogen keuze te maken. Niet alleen het voorkomen van een zwangerschap kan een reden zijn om anticonceptie te gebruiken. Veel vrouwen gebruiken een anticonceptiemethode om menstruatiepijn te verlichten of om menstruaties uit te kunnen stellen. Er zijn dus veel verschillende soorten en redenen om eens stil te staan bij (de juiste) anticonceptie.