Iedereen is wel eens prikkelbaar of heeft last van spanning. Door stress, slecht slapen of gewoon omdat je een off day hebt. Helaas blijkt dat vrouwen tijdens de periode rondom de menopauze meer last hebben van prikkelbaarheid en spanningen.

Prikkelbaarheid en spanning door menopauze, hoe kan dit?

Veranderende hormonen tijdens de periode van de menopauze maken je gevoeliger voor prikkels. De hormonen blijken je gemoedstoestand te kunnen beïnvloeden. Onderzoek heeft aangetoond dat vooral het hormoon oestrogeen direct invloed heeft op je serotoninegehalte, ook wel je geluk hormoon genoemd. Schommelt je oestrogeen, dan kan het zijn dat ook je serotonine mee schommelt.

Het is niet ongewoon dat je tijdens je menopauze sneller geïrriteerd raakt, je meer last hebt van spanningen of zelfs kwaad kan worden door zaken die je eerder van je af liet glijden. Het is bekend dat hormonen een rol spelen bij agressie en woede. Dit betekent dat hormonale veranderingen het makkelijker maken om woede te voelen en ervaren. De woede die je tijdens je menopauze ervaart heeft vaak een diepere betekenis, zoals zelfopoffering, teveel verantwoording, onopgeloste zaken uit het verleden, onrecht dat je wordt aangedaan, het verlies van macht, beledigingen of het niet kunnen rekenen op beloftes of afspraken.

Prikkelbaarheid en spanningen tijdens de periode van de menopauze komen bij heel veel vrouwen voor. Het is een reactie op prikkels die vanuit je omgeving komen en ze treden vaak onverwacht op. Hoe langer de prikkel duurt, hoe heftiger jouw reactie is op de prikkel is en hoe langer de spanning hierover duurt. Bijvoorbeeld: het is zondagochtend. Een moment van rust. Je zit gezellig aan tafel met het hele gezin te ontbijten. Plotseling pakt je zoon zijn mobiel omdat hij een berichtje binnen krijgt. Je wordt zo boos, dat je naar hem toeloopt en met een ruk de mobiel uit zijn handen trekt. Dat is prikkelbaarheid. Een prikkel vanuit je omgeving geeft bij jou een reactie.
Bij prikkelbaarheid gebeuren 2 dingen:

  •  In het eerste stadium zie je dat je als een reflex reageert op de prikkel. Het doel hiervan is de ander te ontmoedigen door te gaan met het veroorzaken van de prikkel doordat jij laat zien dat je het storend vindt wat er gebeurt. Praktisch terug naar het voorbeeld: door boos aan te komen lopen en de mobiel uit zijn handen te rukken, zal je zoon waarschijnlijk ontmoedigd worden en hem voortaan in zijn zak laten zitten.
  • Het tweede stadium is meer psychisch. Namelijk het bevredigde gevoel dat bij jou ontstaat als je je frustratie hebt afgereageerd.

Maar is dit ook handig en de juiste oplossing? Waarschijnlijk niet. Daarom zie je ook vaak dat als vrouwen vanwege de menopauze geprikkeld zijn, er kleine of grote conflicten rondom iemand ontstaan omdat anderen dit gedrag niet accepteren.

Prikkelbaarheid en spanningen door menopauze, wat doen?

Prikkelbaarheid verminderen is niet altijd even eenvoudig. Toch is er goed iets aan te doen, zeker als de oorzaak ligt bij schommelende hormonen vanwege de menopauze. Prikkelbaarheid en spanningen vanwege de menopauze, schakel tijdig professionele hulp in!

Prikkelbaarheid en spanning door menopauze; zoek hulp

Als prikkelbaarheid een grote invloed op je dagelijks functioneren begint te krijgen, dan wordt het tijd om professionele hulp in te schakelen. Het kan namelijk zo zijn dat de prikkelbaarheid onderdeel is van een disbalans in je hormonale systeem. De Care for Women specialiste kan voor je uitzoeken welke klachten veroorzaakt worden door schommelende hormonen, wat er nog meer speelt en vanuit het totaalplaatje een gericht behandelplan maken dat bij jou en je leefstijl past. Dit scheelt je de aanschaf van verkeerde producten en je zult merken dat het effect van de behandeling veel groter is. Aangezien de periode voorafgaand, tijdens en na de menopauze in totaal wel 7 tot 10 jaar kan duren, loont het om hier hulp voor te vragen zodat je je ook daadwerkelijk weer helemaal de oude gaat voelen. Klik hier om eenvoudig een afspraak te maken.