Iedereen is wel eens prikkelbaar. Door stress, slecht slapen of omdat je gewoon een off day hebt. Helaas blijkt dat zo’n 50% van de vrouwen meer last heeft van prikkelbaarheid in de dagen voorafgaand aan de menstruatie. Prikkelbaarheid en spanning rondom de menstruatie komt dus heel vaak voor. Je bent zeker niet de enige!
Prikkelbaarheid en spanning rondom de menstruatie
Veranderende hormonen rondom je menstruatie maken je gevoeliger voor prikkels en spanning. Hormonen blijken je gemoedstoestand te kunnen beïnvloeden. Onderzoek heeft aangetoond dat vooral het hormoon oestrogeen direct invloed heeft op je serotoninegehalte, ook wel je geluk hormoon genoemd. Schommelt je oestrogeen, dan kan het zijn dat ook je serotonine mee schommelt. Prikkelbaarheid en spanning kunnen ook onderdeel zijn van het Pre Menstrueel Syndroom, afgekort PMS. Dan houden deze klachten langer aan dan de 1 of 2 dagen voorafgaand aan je menstruatie. Bij PMS zien we vaak meerdere klachten, zowel lichamelijk als psychisch. PMS kun je moeilijk zelf oplossen. Hulp is hierbij dan noodzakelijk.
Prikkelbaarheid en spanning rondom de menstruatie, hoe kan dit?
Prikkelbaarheid is een reactie op prikkels die komen vanuit je omgeving. Hoe langer de prikkel duurt, hoe heftiger jouw reactie is. Bijvoorbeeld: je bent druk aan het werk en je collega heeft de muziek aanstaan op een zender die jou irriteert. Na verloop van tijd ben je het zo zat, dat je boos naar haar toeloopt en met een ruk de radio uit het stopcontact rukt. Dat is prikkelbaarheid. Een prikkel vanuit je omgeving geeft bij jou een reactie.
Bij prikkelbaarheid gebeuren 2 dingen:
- In het eerste stadium zie je dat je als een reflex reageert op de prikkel. Het doel hiervan is de ander te ontmoedigen door te gaan met het gene wat de prikkel bij jou veroorzaakt. Dit doe je door te laten zien dat je het storend vindt wat er gebeurt. Praktisch terug naar het voorbeeld: door boos aan te komen lopen en de stekker uit het stopcontact te rukken, zal je collega waarschijnlijk ontmoedigd worden en de radio voortaan uitlaten.
- Het tweede stadium is meer psychisch. Namelijk het bevredigde gevoel dat bij jou ontstaat als je je frustratie hebt afgereageerd.
Vaak leidt prikkelbaarheid bij aanhoudende prikkels tot spanning en uiteindelijk escalatie. Maar is dit ook handig en de juiste oplossing? Waarschijnlijk niet. Daarom zie je ook vaak dat als iemand geprikkeld is of onder spanning staat, er kleine of grote conflicten rondom iemand ontstaan omdat anderen het gedrag niet accepteren.
Prikkelbaarheid en spanning rondom de menstruatie, wat doen?
Prikkelbaarheid tijdens de menstruatie verminderen is niet altijd even eenvoudig. Toch is er wel degelijk iets aan te doen, zeker als de oorzaak ligt bij schommelende hormonen voorafgaand aan de menstruatie. Heb je tijdens de cyclus niet zo lang last van prikkelbaarheid of wil je hormonaal wat meer in balans komen omdat er ook nog andere menstruatieklachten zijn? Dan kan de specialiste je verder helpen.
Prikkelbaarheid en spanning rondom de menstruatie; zoek hulp
Als prikkelbaarheid tijdens de menstruatie een grote invloed op je functioneren begint te krijgen, dan wordt het echt tijd om professionele hulp in te schakelen. Dan kan het zijn dat de prikkelbaarheid onderdeel is van PMS en dat is vaak niet zelf op te lossen. De klacht ontstaat dan door een hormonale disbalans. Aangezien de menstruatie jarenlang duurt, is het zinvol hier hulp voor te zoeken. De Care for Women specialiste kan voor je uitzoeken welke menstruatieklachten veroorzaakt worden door schommelende hormonen, wat er nog meer speelt en vanuit het totaalplaatje een gericht behandelplan maken dat past bij jou en je leefstijl. Dit scheelt je de aanschaf van verkeerde producten en daarnaast zal je merken dat de behandeling veel effectiever is. En waarom niet? Je kunt terecht zonder verwijzing van de huisarts en het consult wordt vaak vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Maak hier gemakkelijk een afspraak.