Ongeveer 10% van alle vrouwen heeft last van lage rugpijn rond de menstruatie. Vaak gaat dit gepaard met buikkrampen of buikpijn. Heel vervelend en vooral erg vermoeiend. Vaak weet je niet meer hoe je moet zitten of liggen van de pijn. Heb je ook zonder de menstruatie al wat last van rugklachten, dan is het dubbel feest. Hoge doseringen ibuprofen helpen dan vaak niet meer.

Pijn in de onderrug vanwege de menstruatie

Lage rugklachten die niet veroorzaakt worden door je hormonale veranderingen horen echt thuis bij een fysiotherapeut. Maar heb je het vermoeden dat deze klacht vooral optreed rondom je menstruatie, dan kan de Care for Women specialiste je helpen. Als je voor jezelf even bijhoudt wanneer de rugpijn begint en weer eindigt, weet je zo wie je het beste kan helpen bij de klachten. Lage rugpijn veroorzaakt door de menstruatie trekt iedere maand ook weer minimaal een week weg.

Pijn in de onderrug, hoe ontstaat het?

Lage rugpijn rondom de menstruatie komt vaak door:

  • Het samentrekken van de baarmoeder
  • Het vrijkomen van een grote hoeveelheid prostaglandines

Lage rugpijn door het samentrekken van de baarmoeder gaat meestal ook gepaard met hevige buikkrampen en uitstralingspijn naar de bovenbenen en heupen. Kort voor de menstruatie komen er grote hoeveelheden prostaglandines vrij uit cellen die aan de binnenkant van de baarmoeder liggen. Prostaglandines zijn hormonen die heel veel verschillende functies in het lichaam hebben. Een hele belangrijke functie is zorgen voor het verwijden en vernauwen van bloedvaten. Bij het begin van de menstruatie zorgen deze prostaglandines ervoor dat de bloedvaten van de baarmoeder zich gaan vernauwen. Hierdoor trekt de baarmoeder zich samen. En dat kan dan weer lijden tot de eerder genoemde buikkrampen, uitstralingspijn en lage rugpijn.

Maar deze prostaglandines blijken ook effect te hebben op de steunbanden en de ligamenten in de rug. Ligamenten zijn banden van bindweefsel, die om een gewricht heen lopen. Deze hormonen zorgen ervoor dat de banden verslappen, daardoor zakt de onderrug iets in elkaar en dat veroorzaakt pijn. Als je aan het einde van de menstruatie bent, dalen deze hormonen weer en dus worden de banden steviger en komt je rug weer recht te staan, waardoor de pijn wegtrekt.

Lage rugpijn vanwege de menstruatie, wat kun je doen?

Pijn in de onderrug kan op verschillende manieren bestreden worden. Een warme kruik of massage kan helpen ter ontspanning. Ook kun je een verband aanleggen rondom de rug voor extra steun. Er zijn elastieke banden verkrijgbaar voor tijdens de zwangerschap, die je eenvoudig met klittenband kunt aanbrengen en die ook bij lage rugpijn door de menstruatie kunnen zorgen voor verlichting. Ook kun je denken aan ontstekingsremmers uit de pijnstillers categorie NSAID’s.

Lage rugpijn vanwege de menstruatie; professionele hulp

Is de pijn in de onderrug rondom je menstruatie zodanig hevig dat je met bovenstaande tips niet uitkomt, dan is professionele hulp gewenst. Er zal dan ingegrepen moeten worden in het terug in evenwicht brengen van je hormonale disbalans. Maak een afspraak met de Care for Women specialiste. Samen gaan jullie kijken wat de oorzaak van de klacht is en welke oplossingen er voor jou zijn, zowel vanuit de reguliere- als complementaire geneeskunde. Blijf hier niet mee lopen, er is echt wat aan te doen!