Vroeg of laat krijgt iedere vrouw er mee te maken: de menopauze. De periode rondom de menopauze is een natuurlijk proces waarin je lichaam zoekt naar een nieuw evenwicht. Deze overgang gaat soms gepaard met lichamelijke ongemakken, oftewel overgangsverschijnselen. De een heeft hier meer last van dan de ander. Maar liefst 80% van de vrouwen krijgt te maken met overgangsverschijnselen. Dat is een heel grote groep. Niet bij iedere vrouw zijn de overgangsverschijnselen zo vervelend dat ze ook echt als overgangsklachten worden ervaren en dat is fijn. Maar helaas blijkt een grote groep vrouwen wel veel last te hebben van overgangsklachten.

Overgangsklachten in de menopauze, hoe ontstaan ze?

Eigenlijk is het heel simpel. Als we geboren worden, krijgen we een voorraad eicellen. Iedere maand komt er een eicel vrij, zodat we zwanger kunnen worden. Deze eicellen raken op als we tussen de 45 en 50 jaar zijn en de menopauze dient zich aan. Dat is op zich geen probleem, want de meeste vrouwen hebben dan geen kinderwens meer. Maar, deze eisprong is ook verantwoordelijk voor de productie van ons vrouwelijk hormoon oestrogeen. Als de eisprong stopt en je je laatste menstruatie krijgt, de menopauze, daalt dus ook de productie van het oestrogeen. En dat kan wel een probleem zijn en leiden tot overgangsklachten.

Vroeger dachten we dat de enige functie van oestrogeen te maken had met het klaarmaken van de baarmoeder voor een zwangerschap. Maar tegenwoordig weten we dat oestrogeen veel meer functies heeft in ons lichaam. Bijvoorbeeld in de hersenen, botten, huid, slijmvliezen en in het hart- en vaatstelsel. Een tekort aan oestrogeen tijdens de periode rondom de menopauze, geeft in deze weefsels een ‘protest’ van het betreffende weefsel en dat ervaren wij als een overgangsklacht.

Overgangsklachten in de menopauze, wat kun je doen?

Gelukkig is er goed iets te doen aan overgangsklachten. Er zijn verschillende goede zelfzorgmiddelen voor de periode rondom de menopauze, zoals ook te vinden in onze webshop. Heb je veel last van meerdere overgangsklachten? Maak dan eens een afspraak met een Care for Women specialiste. Zij heeft speciale menopauzeconsulten en is opgeleid in vrouwen en hun hormonen. Samen met haar bepalen jullie welke behandeling vanuit de reguliere- en/of alternatieve geneeskunde het beste bij jou past. Je zult merken dat de overgangsklachten na een paar consulten al flink minder zijn en je je een stuk beter voelt.

Een afspraak voor een menopauzeconsult kun je gemakkelijk zelf maken via de webagenda of telefonisch via 06 1218 8685. Je hebt hiervoor geen verwijzing van je huisarts nodig en de consulten worden vaak vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Dus, waarom niet?