Opvliegers. Het is misschien wel het bekendste verschijnsel van de menopauze. Meer dan 80% van de vrouwen krijgt, tijdens de periode rondom de menopauze, last van opvliegers. Daarmee zijn opvliegers gelijk de meest voorkomende overgangsklacht. Opvliegers kunnen je een erg ongemakkelijk gevoel geven, helemaal als mensen zien dat je een opvlieger krijgt. Aan dit soort overgangsklachten is gelukkig vaak goed iets te doen. Zowel zelf, met concrete leefstijladviezen, als met professionele hulp van een Care for Women specialiste.

Opvliegers vanwege de menopauze, hoe ontstaan ze?

Een opvlieger die optreedt tijdens de periode van de menopauze, wordt meestal omschreven als een plotseling opkomend gevoel van warmte dat zich razendsnel vanaf je borst verspreidt over je hoofd, hals en soms over je hele lichaam. Maar waar komen opvliegers nou precies vandaan?
In je lichaam zit een zeer nauwkeurige thermostaat om je lichaamstemperatuur heel precies te regelen. Deze thermostaat staat, net als heel veel andere organen in je lichaam, onder invloed van oestrogenen. Wanneer je tijdens de periode van de menopauze minder oestrogeen hebt, denkt de thermostaat dat de temperatuur in je lichaam te hoog is. Dat is in werkelijkheid niet zo, maar de thermostaat probeert de warmte wel kwijt te raken. Daarom zet je lichaam de huidbloedvaten open met als gevolg dat je rood wordt en gaat transpireren. Een opvlieger kan binnen enkele seconden voorbij zijn, maar het kan ook minutenlang duren.

Opvliegers vanwege de menopauze, wat kun je doen?

Opvliegers tijdens de periode van de menopauze kunnen je leven echt verstoren. Zeker als je ’s nachts ook nog je bed uitdrijft door een nachtelijke transpiratie aanval kun je overdag prikkelbaar, futloos en minder vrolijk zijn. Je kunt zelf een aantal dingen doen om opvliegers te verminderen:

  • Draag tijdens de periode van de menopauze vooral natuurlijke materialen zoals wol, zijde of katoen.
  • Slaap ook onder beddengoed van natuurlijk materiaal. Dit ventileert goed en voelt prettiger.
  • Draag verschillende dunne laagjes kleding over elkaar, zo kun je iets uittrekken als het te warm wordt.
  • Vermijd voedingsmiddelen die opvliegers kunnen verergeren, zoals pepers, nitriet (vaak in vlees), hete dranken en alcohol.
  • Bepaalde medicijnen kunnen opvliegers uitlokken, vraag je huisarts of apotheker om advies hierover.

Soms zijn bovenstaande adviezen niet voldoende. De opvliegers verminderen misschien wel in hevigheid of aantal, maar het blijft je dagelijks functioneren belemmeren. Dan zijn er nog genoeg andere mogelijkheden. Het is in de huidige tijd echt onnodig om met overgangsklachten rond te blijven lopen. Er zijn inmiddels zoveel goede oplossingen!