De menstruatie. De meeste vrouwen weten het wel. De menstruatie is de maandelijkse afscheiding van het baarmoederslijmvlies. Dit kan soms ongemakkelijk en lastig aanvoelen, maar toch is dit de manier waarop je lichaam jou vertelt dat je systeem goed werkt. Net zoals dat elke vrouw uniek is, is ook elke menstruatiecyclus uniek. Na een tijdje merken de meeste vrouwen hoe hun cyclus precies in elkaar zit. De gemiddelde menstruatiecyclus van een vrouw duurt 28 dagen en de menstruatie duurt drie tot vijf dagen. Maar er kunnen grote verschillen zijn van vrouw tot vrouw. Je hoeft je dus geen zorgen de maken over de duur van je menstruatie of hoe vaak deze optreedt. Het is wel verstandig om in de gaten te houden of er iets in je cyclus verandert is. Of je bijvoorbeeld last hebt van een hevige menstruatie of veranderend menstruatiepatroon. Dit kan je namelijk veel vertellen over je gezondheid.

Veranderende en hevige menstruatie in de menopauze, hoe ontstaat het?

Bij veel vrouwen blijkt dat het patroon van de menstruatie na het 40e levensjaar langzaam begint te veranderen. Vaak heb je het in het begin zelf nog helemaal niet door. Dat komt omdat je na je 40e langzamerhand al naar de menopauze gaat. Het woord menopauze betekent niets anders dan je laatste menstruatie. Als je laatste menstruatie 12 maanden geleden plaatsvond kun je spreken van de menopauze. De menopauze is weliswaar je laatste menstruatie die rond je 51e plaatsvind, maar de overgang begint al jaren eerder. Met andere woorden: de eisprong kan al jaren eerder onregelmatig gaan worden en dat merk je in je cycluspatroon. Deze periode noemt men ook wel de pre-menopauze.

Je zou verwachten dat aan het begin van de pre-menopauze, je menstruatie direct minder vaak en minder hevig is. Helaas blijkt de realiteit anders. Veel vrouwen krijgen last van een hevige menstruatie of veranderend menstruatiepatroon waardoor het het bloedverlies toe neemt en ze vaker ongesteld worden. Vrouwen gaven zelfs aan dat het bloedverlies tijdens de menstruatie zo hevig was, dat het leek alsof ze net bevallen waren. Grote stolsels kunnen dan voorkomen. De oorzaak hiervoor  ligt vooral bij het hormoon progesteron. Het blijkt dat naarmate de hoeveelheid progesteron – verantwoordelijk voor de afbraak van het baarmoederslijmvlies –  afneemt door de overgang, er meer slijmvlies in de baarmoeder wordt opgebouwd. En dus treedt er meer (tussentijds) bloedverlies op, waardoor je vaker menstrueert. Ook kan de menstruatie langer aanhouden dan normaal.

Hevige menstruatie in de menopauze, wat kun je doen?

Aan hevig bloedverlies vanwege de overgang kan goed iets gedaan worden. Maar wat voor jou het beste is, is echt aan de Care for Women specialiste. Samen kijken jullie naar de juiste oplossing voor jou. Er kunnen namelijk ook andere oorzaken zijn, zoals poliepen of myomen. Maak hier een afspraak.

Wat tot slot wel belangrijk is, is dat je bij hevig bloedverlies ook veel voedingsstoffen zoals ijzer verliest. Mocht het hevige bloedverlies dus langer aanhouden, dan is het verstandig ijzer en andere mineralen aan te vullen met een speciale Multi. Jouw Care for Women specialiste weet welke Multi hiervoor geschikt is.