Bijna elke vrouw merkt wel ‘iets’ van haar menstruatie. De een heeft last van hoofdpijn, de ander heeft buikpijn en weer een ander heeft heel veel zin in ‘vet eten’. Maar sommige vrouwen hebben zoveel last van hun menstruatie, dat het hun dagelijks leven beïnvloed. Dan kun je spreken van PMS, het premenstrueel syndroom. Er zijn wel honderd verschillende klachten bekend die onder PMS vallen, dat maakt een behandeling ook zo moeilijk. Maar, moeilijk betekent niet onmogelijk: er is wel degelijk iets aan te doen.

PMS, wat is het?

Als je last hebt van PMS heb je voor, tijdens en direct na je menstruatie heel erg last van menstruatieklachten. Buikpijn, hoofdpijn, lage rugpijn en stemmingswisselingen zijn slechts voorbeelden van klachten die PMS gerelateerd kunnen zijn. Kenmerkend voor PMS is dat je binnen de cyclus ook minimaal één klachtenvrije week hebt. Gemiddeld heeft 25% van alle vrouwen die last heeft van menstruatieklachten PMS.

PMS, hoe komt het?

Ondanks vele onderzoeken naar PMS en menstruatieklachten is helaas nog steeds niet bekend waardoor PMS precies veroorzaakt wordt. Wel weten we inmiddels dat vrouwen die last hebben van PMS gevoeliger zijn voor hormoonschommelingen. Voor, tijdens en na de menstruatie schommelen de hormonen oestrogeen en progesteron. Deze schommeling is vaak de boosdoener voor klachten. Lees meer over hoe je klacht ontstaat en wat je eraan kunt doen door de klachten waar je last van hebt op de homepagina aan te klikken.

PMDD

PMDD staat voor Pre Menstrual Dysphoric Disorder. Van de 25% van de vrouwen die last heeft van PMS, heeft zo’n 5% PMDD. Als je PMDD hebt zijn de psychische klachten nog veel heftiger dan bij PMS. Het leven van iemand met PMDD wordt totaal in de war geschopt. Bij PMDD ben je vaak prikkelbaar, kun je boos worden om niets, je kunt agressief zijn, geen zin hebben om mensen te zien, geen zin in het leven hebben, angstig zijn, wisselende stemmingen hebben, verward zijn en je kunt last hebben van concentratieproblemen. Bij vrouwen met PMDD wordt het leven twee of drie weken per maand zó erg beïnvloed, dat dit een enorme impact heeft op de kwaliteit van het leven. Binnen het gezin, op het werk en in de sociale omgeving ontstaan daardoor grote problemen. Bij PMDD is professionele hulp de enige oplossing.

PMS, wat kun je doen?

Natuurlijk kun je bij PMS zelf het een en ander uitproberen om de klachten te verminderen. Supplementen of kleine aanpassingen in de leefstijl kunnen je helpen. Maar als je echt resultaat wilt zien, is professionele hulp noodzakelijk. De Care for Women specialiste is speciaal opgeleid in vrouwen en hun hormonen en zij kan je dus alles vertellen over PMS. Door haar brede opleiding kan ze naast het aanpakken van de klachten, ook uitleggen waar het vandaan komt. PMS is tenslotte een chronische ziekte. Met een gerichte behandeling, leefstijladviezen, supplementen, aanpassingen in het voedingspatroon en eventueel aanvullende onderzoeken zorgt zij ervoor dat jij je snel beter voelt.