“Het voelt alsof ik 2 cupmaten groter heb en als mijn vriend eraan komt, krijgt hij een klap”, aldus een van de vrouwen die bij ons in de praktijk kwam. En dat is niet raar, want gespannen en pijnlijke borsten kunnen heel vervelend en pijnlijk zijn. Vaak beginnen deze klachten een paar dagen voordat de menstruatie begint. Soms voel je de pijn constant in alle dagen rondom de menstruatie, soms gaat het in pieken en soms voel je ook een soort steken aan de zijkant van je borsten. Deze pijn kan dan zelfs uitstralen naar je oksel en arm.

Gespannen, pijnlijke borsten door menstruatie, hoe kan dit?

Hoe de klachten precies ontstaan en waarom de ene vrouw er wel en de andere geen last van heeft weten we niet. Toch heeft een grote groep vrouwen te maken met gespannen en pijnlijke borsten voorafgaand aan de menstruatie. Zo’n 40% van alle vrouwen die nog menstrueert geeft aan hier last van te hebben, de een meer dan de ander. De klacht begint vaak als vrouwen tussen de 20 en 40 jaar zijn. De gevoeligheid van het borstweefsel speelt hierbij een rol, maar men denkt dat het vooral te maken heeft met de onderlinge verhoudingen van de verschillende hormonen en het veranderen van de hormonale balans in de periode voorafgaand aan de menstruatie. Daarnaast blijkt stress de klachten te kunnen verergeren.

Gespannen, pijnlijke borsten door menstruatie, wat doen?

Als klachten met betrekking tot de borsten echt hormonaal bepaald zijn, zijn er mogelijkheden hier iets aan te doen. Maar er zal niet snel een hormoonbehandeling voor gegeven worden omdat de nadelen van zo’n behandeling te groot zijn. Als je eerst zelf iets wilt proberen, kun je bijvoorbeeld door plantaardige hormonen je eigen hormonale balans proberen terug te brengen. Wat in ieder geval heel belangrijk is, is dat je tijdens deze periode een goed zittende BH draagt. Een BH die niet goed of te strak zit kan de klachten behoorlijk verergeren.

Gespannen en pijnlijke borsten door menstruatie; zoek hulp

Als de gespannen en pijnlijke borsten onderdeel zijn van PMS (het Pre Menstrueel Syndroom) en er dus ook nog andere menstruatieklachten zijn, dan is professionele hulp aan te raden. PMS is bijna niet zelf op te lossen. Er moet dan eerst uitgezocht worden wat er precies in jouw hormonale systeem gebeurt, voordat een goede behandeling bepaald kan worden. De Care for Women specialiste kan je hier bij helpen. Zij is hier speciaal voor opgeleid en is zelf ook vrouw. Samen met jou bepaalt ze de juiste behandeling. Met PMS moet je niet blijven lopen, daarvoor duurt het echt te lang. Er is goed iets te doen aan deze klachten, dus ermee rond blijven lopen is echt zonde van heel veel mooie dagen uit je leven. Klik hier om eenvoudig een afspraak te maken of bel naar: 06 1218 8685.