Depressie of depressieve gevoelens die veroorzaakt worden door hormonale schommelingen rondom de menstruatie, vallen meestal onder PMS (het Pre Menstrueel Syndroom) of onder PMDD (Pre Menstrual Dysphoric Disorder).

Depressiviteit rondom de menstruatie

Maar liefst 75% van alle vrouwen heeft te maken met klachten rondom de menstruatie. Van die 75% blijkt 25% te maken te hebben met PMS. Heel vervelend, want die klachten duren meerdere dagen. Daarvan heeft weer zo’n 5% van de vrouwen last van PMDD. Dit is een zeer ernstige vorm van PMS, waarbij angsten, depressie, stemmingswisselingen en spanning in hevige mate aanwezig zijn. Zoals je je kunt voorstellen hebben PMS en PMDD een enorme impact op de kwaliteit van het leven. Professor dr. Harry van der Wiel, Universiteit Medisch Centrum Groningen, is hier duidelijk over: “PMS en dus ook PMDD zijn chronische ziektes.”  Hij zet zich al jaren in om te zorgen dat artsen in ziekenhuizen deze indicaties meer serieus nemen.

Depressiviteit door je menstruatie, hoe komt het?

De precieze oorzaak van depressie bij PMS en PMDD is nog onduidelijk. Men vermoedt dat de oorzaak te maken heeft met het functioneren van bepaalde neurotransmitters. Dit zijn stofjes die signalen doorgeven aan de hersenen, waaronder aan delen waar emoties zich bevinden. Inmiddels is duidelijk dat PMS en PMDD een heel scala aan klachten betreft en dat depressiviteit hier een onderdeel van is. Ook weten we dat de klachten elke maand terugkeren. Naar alle waarschijnlijkheid spelen de hormonale cyclus en veranderingen in de hormoonspiegels hier een grote rol bij.

Depressiviteit door je menstruatie, wat kun je doen?

Als je last hebt van depressiviteit door je maandelijkse menstruatie zoals bij PMS en PMDD, is professionele hulp noodzakelijk. Allereerst moet in kaart gebracht worden wat er precies gebeurt, lichamelijk en mentaal, om een goede diagnose te kunnen stellen. Welke patronen zijn hierin zichtbaar. Welke klachten rond de menstruatie zijn de oorzaak en welke het gevolg. Vervolgens zal aan de hand hiervan samen met jou gekeken moeten worden naar oplossingen en behandelmethodes die passen bij jouw leven en klachtenpatroon. Denk aan hormonen, leefstijl, leefwijze (het is een chronische ziekte) en medicatie vanuit de reguliere – of alternatieve/complementaire geneeskunde. De Care for Women specialiste kan je hierbij helpen. Samen zoeken jullie naar de juiste oplossing waar jij je prettig bij voelt. Blijf er niet mee rond lopen! Klachten rondom de menstruatie zoals PMS en PMDD duren jaren en jij verdient het om serieus genomen te worden. Klik hier om een afspraak te maken of bel naar: 06 1218 8685.