Buikpijn en/of buikkrampen zijn de meest voorkomende klachten die vrouwen hebben rondom de menstruatie. Verschillende onderzoeken laten zien dat maar liefst 50%, tot in sommige onderzoeken zelfs 90%, van de menstruerende vrouwen hier last van heeft. Sommige vrouwen hebben maar kort last van buikpijn, een paar uur, maar soms kan dit ook dagen duren. Dan blijkt dat de buikpijn of buikkramp, gerelateerd aan je menstruatie, onderdeel is van het Pre Menstrueel Syndroom, beter bekend als PMS.

Buikpijn of buikkrampen rondom de menstruatie

Deze buikpijn of buikkrampen rondom de eerste dag van de menstruatie worden ook wel, menstruatiepijn of dysmenorroe genoemd. De klachten kunnen heel verschillend zijn. Sommige vrouwen hebben een zeurende constante pijn en andere weer hevige steekpijn in de onderbuik. Deze buikpijn/buikkrampen straalt bij veel vrouwen uit naar de onderrug, bovenbenen en heupen. Kortom, hier word je niet blij van. Maar ook hier is goed iets aan te doen!

Buikpijn of buikkrampen, hoe ontstaat het?

Deze buikpijn of buikkramp blijkt alles te maken te hebben met je baarmoeder. Deze probeert zich bij aanvang van je menstruatie te ontdoen van al het overtollige slijmvlies. En dat is logisch, want er hoeft geen baby in te groeien. De pijn en krampen worden dan ook veroorzaakt door het samentrekken van de baarmoeder. Ook dit proces wordt veroorzaakt door je hormonen. Dezelfde hormonen die ook in actie komen tijdens een bevalling. Vandaar dat deze pijn ook erg lijkt op barensweeën.

Buikpijn of buikkrampen verminderen

De meeste vrouwen verminderen hun buikpijn met een warme kruik, een bed of bank en een strip ibuprofen. En als het slechts 1 dag duurt, is dat ook een prima oplossing. Maar duurt de pijn langer en is het onderdeel van PMS, dan is het zonde om hiermee te blijven lopen en is het zinnig op zoek te gaan naar andere oplossingen. De Care for Women specialisten hebben hier volop ervaring mee. Het blijkt even samen puzzelen te zijn om de juiste diagnose en oplossing te vinden, maar het is zeker de moeite waard. Als je weet dat je jarenlang iedere maand last kunt hebben van deze pijn, is het zinvol om hier eens iemand naar te laten kijken die hier speciaal voor opgeleid is. En waarom ook niet? Dit is zo gedaan. Je hebt niet eens een verwijzing van je huisarts nodig, veel zorgverzekeraars vergoeden dit consult vanuit aanvullende pakketten en je kunt gemakkelijk hier online of telefonisch via 06 1218 8685 een afspraak maken.